مدیریت سرمایه گذاری و روانشناسی بازارمطالب آموزشی

مغز ما مهمترین عامل ناکامی ما!

روانشناسی بازارهای مالی (بخش دوم)

در بخش اول در مورد این صحبت کردیم که چرا اکثر معامله گران (حتی گاهی حرفه ای ها) بر خلاف برنامه و دانسته های خودشا ن عمل می کنند؟! و گفتیم که عامل اصلی ریشه در ساختار فکری انسان ها دارد.

در ادامه به بررسی دقیق تر ساختارمغز انسان و مکانیسم تصمیم گیری در اسنان ها، می پردازیم.

 

ساختار مغر انسان
مغز انسان از سه بخش تشکیل شده: مغز جدید، مغز میانی و مغز قدیم
مغز جدید انجام کارهای تحلیلی پیچیده را به عهده دارد. 
مغز میانی بیشتر با موارد احساسی سروکار دارد.
مغز قدیم عهده دار فعالیت های اصلی ما برای حفظ بقاست. مثلا وقتی گرسنه میشویم مغز قدیم دستور می دهد که به این کار رسیدگی شود و غذا بخوریم!
نکته اساسی اینجاست که تصمیمات خریدو فروش در معاملات بر مبنای کدام مغز انجام می شود؟
بر خلاف تصور دیدگاه سنتی تصمیمات خرید و فروش بر مبنای مغز قدیم انجام می شود! یعنی تصمیمات در هنگام خرید منطقی نیستند و عمدتا تابع اطلاعاتی هستند که از قدیم در مغز ما ثبت شده!
فکر می کنم با این توضیحات بهتر متوجه شدید که چرا در هنگام انجام معامله احساسی عمل می کنیم؟!
در واقع طبق دانسته های جدید، ما می دانیم که مطابق تحلیل باید در این نقطه خرید انجام بدهیم، حتی به ما آموزش داده شده و پذیرفته ایم که بهتر است در اکثر اوقات برخلاف نظر جمع معامله کنیم.

اما در لحظه اقدام بخصوص در زمانی که میزان آدرنالین خون بالاست و قدرت تصمیمات منطقی کاهش پیدا کرده و ما تابع آن چیزی هستیم که از گذشته در مغزمان ثبت شده است!
از گذشته این تصور در ذهن ما هست که کاری که بیشتر مردم انجام میدهند درست ترین کار است، چون فکر میکنم حتما اکثریت یه چیزی میدانند که این کار را انجام می دهند! (مغز قدیم می گوید تابع جمع باش!).
از طرف دیگر اقدام خلاف جهت کاری که بقیه انجام می دهند احساس خوبی در ما ایجاد نمی کند، پس در لحظه معامله کاری را انجام می دهیم که حس بهتری در ما ایجاد می کند و مطابق ناخودآگاه خودمان عمل می کنیم.

با این اوصاف اینکه یک نفر هم تحلیلگر باشد و هم تریدر کار بسیار مشکلی است.  انسان مطابق ذات خودش تابع احساسات خواهد بود و به همین دلیل است که در بسیاری از شرکت های سرمایه گذاری معتبر دنیا تریدر از تحلیلگر جداست!
یعنی کسانی که کار ترید را انجام می دهند فقط کاری را انجام می دهند که از قبل به ایشان دستور داده شده است. پس حتما به این نکته واقف باشید که ما به عنوان فعال بازار، باید هر دو ظیفه تحلیلگری و تریدری را توام انجام بدهیم که کار مشکلی است!

خوب با این شرایط که ما باید چه کنیم تا تریدر موفقی باشیم؟
در بخش های بعدی بحث را ادامه خواهم داد…

 

دکتر آرش یزدانی
تحلیلگر بازارهای مالی

 

بخش اول این مقاله را هم مطالعه بفرمایید:

چرا معامله گران بر خلاف استراتژی خود عمل می کنند؟!

آرش یزدانی

تحلیلگر تکنیکال بین بازاری/ گروه مالی زمرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا